Ode aan de moeders van Hoogbegaafde kinderen: Ongeziene Superhelden

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Rating: 5 sterren
1 stem

Deel deze blog!

Welkom! In mijn vorige blogs heb ik het gehad over hoogbegaafdheid, (over)prikkeling en sensitiviteit en hoe het onderwijs vaak niet aansluit bij de behoeften van hoogbegaafde kinderen. Vandaag gooi ik het over een hele andere boeg, geen inhoudelijke blog maar een ode aan alle moeders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Waarom? Omdat het bijna Moederdag is en dat natuurlijk het perfecte moment is om stil te staan bij het onzichtbare werk wat moeders doen, 365 dagen per jaar.

Moeders doen alles voor (hoogbegaafde) kinderen

Afbeelding: Moeders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen; ongeziene superhelden!

Daarnaast markeer ik vandaag nog een ander jubileum – mijn tiende blog! En wat is er nu mooier dan deze mijlpaal te vieren door een eerbetoon te brengen aan de vrouwen die elke dag de onzichtbare ballen hooghouden, die strijden voor hun kinderen en altijd het beste willen voor hen? Dit wordt zeker geen blog om te klagen, maar om te erkennen wat moeders van hoogbegaafde kinderen écht doen – vaak zonder dat het gezien wordt.

Het onzichtbare werk

Als moeder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind, kan het voelen alsof je altijd "aan" moet staan. Het opvoeden is niet zomaar een taak – het is een constante uitdaging die veel vraagt van je energie, geduld en empathie. De druk is vaak intens en onzichtbaar voor de buitenwereld. Het is een vermoeidheid die niet altijd te begrijpen is voor anderen: hoe kan het dat je zo uitgeput bent van je eigen kinderen, terwijl je ze toch zo graag wil helpen en ondersteunen?

overprikkelde moeder; en de dag is pas net begonnen

afbeelding: overprikkelde moeder

Wat vaak vergeten wordt, is dat de vermoeidheid niet altijd fysiek is, maar vooral mentaal. Het is de constante stroom van vragen, de afstemming van prikkels en emoties en het vinden van een balans tussen hun enorme intellect en hun gevoelige kant.

Het is het voortdurende zoeken naar manieren om je kind te ondersteunen zonder hen te overweldigen. En dan is er nog de zoektocht naar het juiste onderwijs, dat vaak niet aansluit bij hun behoeften, wat de druk alleen maar vergroot. Je doet dit alles terwijl je voortdurend probeert je kind veilig, gehoord en begrepen te laten voelen in een wereld die hen niet altijd begrijpt. En zelfs wanneer je het gevoel hebt dat je alles onder controle hebt, komt er altijd dat moment van onverwachte emotie, van het willen knuffelen en beschermen en is het weer schakelen.

Dat kost zoveel energie dat je je soms afvraagt: "Wanneer mag ik opladen?"

Moeders, de Ongeziene Superhelden

Juist door al deze uitdagingen verdienen moeders van hoogbegaafde kinderen de grootste erkenning. Ondanks de vermoeidheid, de onzekerheden en de soms zware beslissingen, blijf je doorgaan. Je bent de onzichtbare superheld in het leven van je kind. Jij zult vaak zonder te klagen het onmogelijke doen.

In plaats van het te verbergen, te negeren of voor normaal aan te nemen, wil ik in deze blog even stilstaan bij wat je allemaal doet. De zoektocht naar de juiste ondersteuning voor je kind kan zwaar zijn. Je maakt constant keuzes, probeert je aan te passen en vindt nieuwe manieren om voor je kind te zorgen, zelfs als dat betekent dat je jezelf soms een stap terug moet nemen. En dat is precies waar zelfzorg om de hoek komt kijken, want zoals mijn oma altijd zei: "Als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan goed voor een ander zorgen?"

Een Moment voor Jezelf: De Kracht van Kleine Rustmomenten

De kracht van kleine rustmomenten

Afbeelding: De kracht van kleine rustmomenten

Wat ik je vandaag wil vertellen is dat zelfzorg niet groot of complex hoeft te zijn. Het hoeft niet eens een hele dag in de spa te zijn (hoewel dat heerlijk zou zijn). Het gaat erom dat je de kleine momenten vindt waarin je even kunt opladen, zelfs als het maar voor een paar minuten is. Het kan iets zijn dat je iedere dag doet, zoals: 

· Even een ademhalingsoefening – stel je voor dat je inademt voor je kind, en uitademt voor jezelf. Dit kan je helpen om je hoofd even leeg te maken.

· Jezelf toestemming geven om niet perfect te zijn – erken dat je niet altijd alles kunt afstemmen en dat dat helemaal oké is. Je doet waarschijnlijk al meer dan je best.

· Een kort moment van stilte – zelfs als het maar vijf minuten is, neem een pauze in de badkamer, of zelfs in de auto voor je binnenstapt na een werkdag.

 

Kleine momenten van rust kunnen je de kracht geven om door te gaan, zonder dat je jezelf helemaal vergeet. Ze helpen je om je balans te vinden, zodat je het niet alleen voor je kind kunt doen, maar ook voor jezelf. Het zijn die kleine, eenvoudige momenten van zelfzorg die je energie een klein beetje kunnen herstellen en je helpen om de intensiteit van elke dag aan te kunnen.

Een Zelfzorg Oefening: Drie Kleine Stappen voor Jouw Rust

Daarom wil ik je niet alleen aanmoedigen om na te denken over zelfzorg, maar ook om het daadwerkelijk in je leven te integreren. Probeer de komende week deze drie kleine acties toe te voegen aan je dagelijkse routine. Ze hoeven niet allemaal tegelijk!

  • Blok een moment voor jezelf in je agenda 

Zet één vast moment in je agenda waarin je echt even voor jezelf zorgt. Of het nu vijf minuten is in de ochtend, tijdens je lunchpauze of vlak voor het slapen gaan, zorg ervoor dat je deze tijd niet inruilt voor iets anders! Geef jezelf toestemming om écht te pauzeren. Een herinnering instellen in je telefoon kan hierbij helpen, maar let op: scrollen op je telefoon is geen zelfzorg 😉! Neem een moment van stilte. Het kan zo simpel zijn als een kop thee drinken in stilte of even een wandeling maken zonder gesprekken of technologie.

Cirkel van oneindigheid; te gebruiken bij ademhalingsoefening

Afbeelding: Cirkel van ademhalen

  • Ademhalingsoefening: Adem in voor je kind, adem uit voor jezelf

Neem even de tijd voor een ademhalingsoefening. Sluit je ogen, adem diep in terwijl je denkt aan je kind en alles wat je voor hen doet, en adem langzaam uit terwijl je de energie weer bij jezelf terugbrengt. Het hoeft maar 1-2 minuten te duren, maar het helpt je om je gedachten te kalmeren. Gebruik daarbij eventueel deze cirkel; begin in het midden. Volg met je vinger de cirkel en adem in. Blijf 3sec terug in het midden en adem uit terwijl je de andere cirkel volgt. 

  • Schrijf drie dingen op waar je trots op bent

In plaats van altijd bezig te zijn met alles wat je nog moet doen, pak een notitieboekje of je telefoon en schrijf drie dingen op waar je trots op bent. Dit kunnen kleine dingen zijn – zoals een moment van verbinding met je kind of iets waar je als ouder de juiste afstemming hebt gevonden. Het helpt je herinneren dat je het goed doet.

  • Bonus: Doe het niet alleen, doe het samen!

Als je het lastig vindt om een moment voor jezelf te nemen, bespreek het dan met je partner of iemand die je vertrouwt. Misschien kunnen jullie om beurten even de tijd nemen voor zelfzorg. Als jij en je partner allebei de tijd nemen om te herstellen, kan dat de balans in jullie gezin enorm verbeteren.

Laatste Gedachten: Jouw Waardevolle Tijd

Laten we, op Moederdag, even stilstaan bij wat we allemaal doen en erkennen hoe ongelooflijk belangrijk het is om ook voor jezelf te zorgen. Want als jij goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor je kinderen zorgen. Je bent namelijk niet alleen de steun en toeverlaat voor je kind, maar je hebt ook het recht om je eigen energie weer op te laden.

 

Jij verdient het om gezien, gehoord en gesteund te worden – niet alleen op Moederdag, maar elke dag van het jaar. Je hoeft niet perfect te zijn. Je doet je best en dat is meer dan genoeg. Geniet daarom van dat (mislukte) ontbijt op bed, de knutsels, en de knuffels – zelfs als ze niet helemaal volgens plan zijn. Deze momenten zijn de herinneringen die je samen creëert en ze tonen de liefde die je elke dag geeft.

 

Als moeder van een hoogbegaafd kind ben je vaak een onzichtbare superheld in het leven van je kind, maar vergeet niet dat je zelf ook steun nodig hebt. Deze reis is intens en je hoeft het niet alleen te doen. Je doet het goed, altijd met een hart vol liefde en inzet.

 

Dus, onthoud: als jij goed voor jezelf zorgt, kun je diezelfde zorg met liefde doorgeven aan je kind.

En dat is de grootste kracht die je hebt. Deze kinderen leren tenslotte ook veelal door ‘afkijken’ en door het goede voorbeeld te geven, leer jij hen het allergrootste goed!

 

Wil je meer leren over overprikkeling? Lees dan vooral deze eerder verschenen blog!

Vond je deze blog interessant en wil je meer?

Vraag dan direct mijn gratis e-book aan en ontvang direct tips om je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind beter te begrijpen én te ondersteunen! 

© 2024 - 2025 Nicolette Teeler. Alle rechten voorbehouden. Dit werk mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gereproduceerd of verspreid.

Deze blog is met de uiterste zorg en liefde tot stand gekomen. Hierbij heb ik mijn inspiratie gehaald uit boeken, podcasts en eigen ervaringen. 

Foto's en ander beeldmateriaal zijn uit openbare bronnen of eigen archief en mogen op geen manier gekopieerd, gedownload of gebruikt worden zonder toestemming.