Zes weken zomer… of zes weken survivallen?
Wat de zomervakantie je écht laat zien over je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind (en over school...)
Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Wat fijn dat je weer even de tijd neemt om te lezen! Misschien is de vakantie inmiddels begonnen — of zit je nog met één been in de zomerstand en het andere in de schoolstress. Hoe dan ook: welkom.
De zomervakantie is vaak hét moment waarop het stof eindelijk neerdaalt. De ratrace naar school stopt en juist dán gebeuren er interessante dingen.
Misschien moest je die rust eerst nog zoeken, ergens tussen de schermtijdruzies, eindeloze vragen en het twintigste tussendoortje van de dag. Want laten we eerlijk zijn: voor veel ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen is de vakantie zelden écht ontspannen.

Afbeelding: stockimage - zomer
Waar andere gezinnen praten over ‘uitrusten’, voelt het bij jullie misschien eerder als overleven. En toch… juist in die chaos, in de ontregeling, ontstaat er ook iets anders: inzicht. Een pijnlijk eerlijke blik op hoe je kind er écht bij zit — en wat dat zegt over het afgelopen schooljaar.
In deze blog neem ik je mee in dat spanningsveld. Want ook al voelt deze tijd misschien allesbehalve kalm en ontspannend, hij is enorm waardevol.
Wat zie je als alles even 'stil valt'?
Tijdens de vakantie valt het masker van je kind af. Je ziet je kind zoals het is, zónder de dagelijkse overlevingsstand. En dat kan twee kanten op:
- Je kind komt tot rust, wordt weer nieuwsgierig, creatief, zichzelf.
- Of... je kind zakt juist in, wordt somber, bozer of angstiger.
Beide reacties vertellen je iets. Niet om meteen op te lossen, maar om op te merken. Vragen die je jezelf kunt stellen:
- Wat zegt dit over het afgelopen schooljaar?
- Zit er nog onverwerkt verdriet of spanning?
- Waar gingen we op de automatische piloot?
- Wat laat dit gedrag zien over wat mijn kind écht nodig heeft?

Afbeelding: stock image - als het masker af mag
Als de druk van de ketel is ...
Misschien herken je het: je kind lijkt ineens opgelucht. Minder gespannen, vrolijker, creatiever. Of juist vermoeider dan je dacht. Verdrietig om dingen die al maanden onder de oppervlakte lagen.
De vakantie haalt als het ware het deksel van de pan. Alles wat werd ingehouden om te ‘functioneren’, komt nu naar buiten. Niet altijd gezellig, maar vaak wel eerlijk.
Het is alsof je de ruis van het dagelijks leven even uitzet en pas dan echt hoort wat je kind je probeert te vertellen.
Als de structuur wegvalt, komt de waarheid boven drijven
School is — hoe ingewikkeld ook — een vorm van houvast: structuur, ritme, voorspelbaarheid. Voor veel (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen is die structuur volgen ook een manier om zich staande te houden. Helaas vaak met onderliggende frustraties: onvoldoende uitdaging, veel sensorische prikkels en een gebrek aan autonomie.
Zodra die structuur wegvalt, komen de signalen vaak juist sterker naar boven. In een eerdere blog gaf ik al aan: hoe moeilijk dat soms ook is voor ouders, het is ook een teken van veiligheid. Thuis mág en kán je kind helemaal zichzelf zijn.
In de eerste vakantiedagen zie je dan vaak:
- Lichamelijke of mentale vermoeidheid
- Terugval in gedrag (meer driftbuien, teruggetrokkenheid)
- Slaapproblemen
- Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen
- Verveling zó intens dat het pijn doet (en jij als ouder heen en weer beweegt tussen medelijden en frustratie)
En dat maakt de start van de zomervakantie vaak niet rustgevend, maar wél... onthullend.
Voel je de zomervakantie ook vaak als overleven?
De zomer met je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind is lang niet altijd ontspannen. Van boze buien tot eindeloze discussies, het kan intens zijn — zeker als die opgebouwde spanning ineens loskomt.
💛 Daarom heb ik het werkboek Rust in huis in 5 stappen ontwikkeld. Een praktisch werkboek die je helpt om de emoties van je kind beter te begrijpen en te begeleiden — zonder te schreeuwen of straffen.
Wat je krijgt:
✅ Helder inzicht in waarom je kind ontploft — en hoe je daar rustiger mee omgaat
✅ Praktische oefeningen die je samen met je kind kunt doen
✅ Een handig dagboekje, planner én tools tegen faalangst en overprikkeling
Meer rust in huis én een kind dat zich écht begrepen voelt?
👉 Ontdek Rust in huis in 5 stappen en bestel hem vandaag nog voor €22,-

De vakantie als spiegel
De zomervakantie houdt ons soms een ongemakkelijke maar eerlijke spiegel voor.
- Waarom is mijn kind ineens zo ontspannen?
- Waarom slaapt het nu beter (of slechter)?
- Waarom komt het nu wél tot spel, lezen, tekenen, nadenken, praten?
- Waarom komt er ineens die ene zin: “Op school durfde ik dat niet” of “Ik had altijd buikpijn als ik in de klas moest praten”?
Voor ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen zijn dit signalen die vaak veel zeggen over onder- of overvraging, verveling, gebrek aan autonomie of een onveilig gevoel op school. Niet altijd even duidelijk in het moment, maar ineens glashelder in de rust van de zomer.

Afbeelding: de vakantie als spiegel
Wat je nu ziet, voelde je misschien al langer
Soms voel je als ouder al langer dat er ‘iets’ niet lekker loopt op school. Maar door de waan van de dag — werk, huiswerk, sport, sociale verplichtingen — is er geen ruimte om stil te staan, laat staan om te reflecteren. De vakantie haalt dat tempo eruit. En wat je dan ziet, is vaak precies wat je intuïtief al wist:
- Mijn kind lijkt weer nieuwsgierig.
- Het stelt vragen die ik al maanden niet hoorde.
- Het durft meer zichzelf te zijn.
- Het klaagt ineens over dingen die het eerder wegmoffelde (“Ik snapte de uitleg eigenlijk nooit”).
- Of… het zit nog steeds niet lekker in z’n vel, ook zonder schooldruk.
Allemaal waardevolle observaties. Niet als oordeel of conclusie, maar als ingang. Ingang om straks met meer bewustzijn in gesprek te gaan met school, met je kind, met jezelf.
Misschien ook interessant voor jou?
Duik dieper in het leven met een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind met deze blogs:
Voorbeelden uit de praktijk (en van mijzelf)

Afbeelding: Hoogbegaafdbrein; creativiteit gaat stromen bij rust
"Mijn zoon is op dag 3 van de vakantie altijd enorm boos. Alles wat hem dwars zat komt er dan vaak uit. Niets is goed, alles teveel. Hij zit zichzelf enorm in de weg. Toen ik vroeg waarom dat hem dwarszat, zei hij: ‘Ik weet niet wat ik moet doen of hoe het gaat lopen”. Als dan alles opgekropte emotie eruit is ontstaat er ruimte in zijn hoofd. Zijn nieuwsgierigheid en creativiteit gaan aan en dan komen ook de eindeloze waarom-hoezo vragen 😉
Of een klant van mijn vertelde: "Mijn dochter is zo oplucht dat de vakantie begon. Ze had ineens tijd om boeken te lezen die ze écht leuk vond. En ze begon weer met haar eigen stripverhaal. Dat had ze maanden niet aangeraakt."
Of ikzelf, vorig jaar:
Ik had mezelf voorgenomen om deze zomer echt even niks te hoeven. Drie dagen later ontstond er een nieuw idee voor mijn bedrijf en zat ik weer uren te schrijven en te creëren.
Want stilstand? Die is bij hoogbegaafdheid zelden écht stil. Zeker niet als je hoofd blijft bouwen, voelen en verbinden. Zulke momenten zijn geen diagnose maar wel: inzichten en signalen. Je kind laat je iets zien of voelen dat eerder niet kon of mocht. En dat is waardevol.
Wat kun jij doen met wat je ziet?
- Erken dat deze vakantie geen rust betekent — en dat dat oké is.
Je bent geen slechte ouder omdat je het zwaar hebt. Dit ís zwaar. En intens. Maar je bent niet de enige. - Observeer zonder oordeel.
Wat zie je gebeuren? Wat valt op? Wat werkt wel en niet? Schrijf het op of deel het met iemand die je vertrouwt. Niet om meteen op te lossen, maar om straks terug te kunnen grijpen op deze inzichten. - Gebruik de zomer om te voelen waar de schoen wringt.
Welke momenten lopen stroef? Waar laait de spanning op? Of juist: wat maakt dat je kind zich wél gezien of ontspannen voelt? - Durf vragen te stellen (aan je kind én jezelf).
“Wat zou voor jou een fijne schooldag zijn?” of “Wat mis je nu school er even niet is?” zijn vaak veelzeggende vragen. - Weet dat inzicht de eerste stap is.
Je hoeft nu niks te beslissen. Maar wat je deze weken voelt, hoort en ziet, neem je straks mee naar eventuele gesprekken met school of andere professionals.
Wat neem jij mee uit deze zomer?
Misschien zie je dat je kind meer rust nodig heeft dan je dacht.
Of dat het veel creatiever is dan het op school laat zien.
Misschien voel je dat er écht iets mag veranderen.
Of ontdek je vooral dat jullie meer ruimte nodig hebben voor wie je kind wérkelijk is.
Wat het ook is: het is al waardevol dat je het ziet.
Je hoeft het niet meteen te vertalen naar een oplossing.
Bewustzijn is de eerste stap.
En bewustzijn ontstaat vaak pas… als het even stil is.

Afbeelding: welk kompas ga jij volgen?
Tot slot
De zomervakantie is niet alleen bedoeld om uit te rusten. Soms is het juist een kans om te luisteren naar wat je de rest van het jaar niet hoorde. Wat je kind — en jijzelf — misschien al maanden voelde, maar pas nu woorden krijgt.
Laat de zomer zijn werk doen. Luister, voel, observeer. En weet: straks, als school weer begint, sta je steviger. Gewoon omdat je even stil hebt gestaan.
Wil je sparren over wat je hebt gezien of gevoeld deze zomer? Of heb je vragen over wat dit zegt over je kind of het onderwijs dat het krijgt? Je bent altijd welkom om contact op te nemen.
Fijne zomer, met alles wat zich aandient. ☀️
Ook ik neem een korte blogpauze deze zomer.
Vanaf september ben ik er weer met nieuwe blogs vol inzichten, uitleg en praktische tips over (hoog)begaafdheid. Heb je ideeën of een onderwerp waar je graag meer over wilt lezen? Laat het me weten!


Dus wat kies jij?!
Zes weken zomer ... of zes weken survivallen?
De zomervakantie met je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind klinkt op papier heerlijk: geen school, geen druk, lekker vrij.
Maar in de praktijk?
Van verveling tot verontwaardiging, van knutselchaos tot existentiële levensvragen —
de zomer met een intens, gevoelig of andersdenkend kind is... nou ja, intens.
En tot overmaat van ramp barst op dag drie de tikkende bom die zich al weken in jouw kind heeft opgebouwd.
Het huis is te klein. Jij loopt weer op eieren.
💛 Daarom ontwikkelde ik Rust in huis in 5 stappen: een praktisch werkboek voor ouders zoals jij.
Niet alleen om de zomer door te komen — maar om structureel meer rust, verbinding en wederzijds begrip te creëren.
Want rust begint niet met nóg meer plannen of afleiding... maar met écht zien wat er onder die uitbarsting, vermoeidheid of eindeloze discussie schuilgaat.

Wat je krijgt in het kort:
✅ Duidelijkheid over waarom je kind ontploft — én hoe je dat helpt reguleren
✅ Praktische oefeningen om samen emoties te begrijpen (zonder dat het zwaar wordt)
✅ Een dagboekje met invulbladen, een printbare planner én tools tegen faalangst en overprikkeling
📘 Zes weken zen? Misschien niet elke dag.
Maar wél: minder strijd, meer rust — en een kind dat zich écht gezien voelt.
👉 Bekijk het werkboek Rust in huis in 5 stappen en bestel nu voor slechts €22,-
© 2024-2025 Nicolette Teeler. Alle rechten voorbehouden. Dit werk mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gereproduceerd of verspreid.
Deze blog is met de uiterste zorg en liefde tot stand gekomen. Hierbij heb ik mijn inspiratie gehaald uit boeken, podcasts en eigen ervaringen.
Foto's en ander beeldmateriaal zijn uit openbare bronnen of eigen archief en mogen op geen manier gekopieerd, gedownload of gebruikt worden zonder toestemming.