Mindset en zelfbeeld bij (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen: waarom deze twee alles bepalen
En wat jij als ouder of professional kunt doen om het verschil te maken.
Fijn dat je er bent! Misschien was je erbij op het Veerkracht Festival in Oud-Beijerland op 17 mei, waar ik een workshop mocht geven over een thema dat vaak te weinig aandacht krijgt in het onderwijs én bij hoogbegaafdheid in het bijzonder: de invloed van mindset en zelfbeeld.
Ouders en professionals kwamen na afloop naar me toe met herkenning, vragen en de wens de informatie in een blog te delen. Dus hier is hij. Omdat het nodig is en omdat het raakt.
Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Afbeelding: Mindset - wat kun je doen
Deel deze blog!
Het onzichtbare gevecht van het slimme kind
We weten het inmiddels wel: een hoogbegaafd kind is niet per definitie de leerling die zonder moeite door school heen fladdert. Integendeel. Veel van deze kinderen lopen vast – niet vanwege een gebrek aan talent, maar juist omdat hun denken en voelen complexer, intenser en sneller is. Door het complexere denken en voelen worstelen ze vaker met:
- lage motivatie
- faalangst
- overprikkeling
- perfectionisme
- een opvallend kwetsbaar zelfbeeld
En juist dat laatste blijft vaak onderbelicht, terwijl het een enorme impact heeft op hun functioneren, (persoonlijke) ontwikkeling en (school)loopbaan. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor, maar hoogbegaafdheid blijft toch vaak een ondergeschoven kindje als het gaat om ondersteuning en (h)erkenning. Want het zelfbeeld wordt voor een groot deel gevormd door de mindset waarin het kind leert denken en de taal die anderen gebruiken. Achter “moeilijk gedrag” zit vaak een innerlijk conflict tussen verstand en gevoel.
"Als ik slim ben, moet ik dit kunnen"
Veel hoogbegaafde kinderen ontwikkelen – vaak onbewust – een fixed mindset: de overtuiging dat hun intelligentie iets vaststaand is. Daar kleeft vaak de overtuiging aan:
“Als ik slim ben, moet ik het in één keer goed doen.”
Wanneer dat dan niet lukt – bijvoorbeeld bij een moeilijke opdracht, nieuwe vaardigheid of onbekende situatie – voelt dat voor hen als falen. Ze zien vaak niet: "Ik ben iets nieuws aan het leren", maar als: "Zie je wel, Ik ben niet goed/slim genoeg."
Die gedachte kan een verlammende uitwerking hebben. Het maakt dat kinderen:
- zich terugtrekken
- het niet aandurven om vragen stellen in een groep
- boos of onverschillig reageren
- of zich ‘lastig’ gaan gedragen
Maar onder dat gedrag zit vaak een diep verlangen om begrepen te worden én een intense behoefte aan bevestiging dat fouten maken veilig is – en mag. Helaas begint de overtuiging dat ze slim zijn al in een hele jonge kindertijd, (groot)ouders zijn maar al te scheutig met complimenten als het kind iets nieuws kan zoals 2 of 3 blokken op elkaar stapelen. Wat knap van jou! geeft al een oordeel wat kan leiden tot een fixed-mindset. Gelukkig is ook mindset een vaardigheid die in principe aan te leren is, wanneer je er voldoende tijd en energie in stopt én bereid bent om fouten te maken 😉
Zelfbeeld: de spiegel die anderen ons voorhouden
Een kind vormt zijn zelfbeeld niet alleen van binnenuit. Het ontstaat ook in de spiegeling door anderen: ouders, leerkrachten, klasgenoten. Hoogbegaafde kinderen voelen zich vaak ‘anders’ – en dat merken ze jong. Ze denken dieper, voelen intenser, leggen verbanden die anderen niet zien. Maar dat betekent niet automatisch dat ze zichzelf beter vinden. Sterker nog: veel (volwassen) hoogbegaafden geven aan zich als kind juist dom of onbegrepen te hebben gevoeld.
In een klas waar ze zich moeten aanpassen, afremmen of sociaal overschreeuwen om ‘erbij te horen’, ontstaat er langzaam een barst in hun zelfbeeld. Ze leren te maskeren. Of ze trekken zich volledig terug. Uit angst voor afwijzing, die van nature in ieder mens aanwezig is en kan groeien door ervaringen, is een grote factor bij het ontstaan van een fixed mindset. Hoe autonomer iemand zich kan (durft en mag) gedragen, hoe meer ruimte er is voor een groei-mindset.
Door een fixed-mindset gaan er gedachten ontstaan als:
🧠 "Ik ben alleen goed als ik geen fouten maak."
🧠 "Als ik iets niet meteen snap, zullen ze denken dat ik dom ben."

Afbeelding: Zelfbeeld word gevormd door de spiegel die anderen ons voorhouden
Op de lange termijn is dit verlammend. Niet alleen in leren, maar ook in relaties, zelfvertrouwen en weerbaarheid. Als ouder zie je vaak méér dan de buitenwereld. Jij kent je kind tenslotte het beste en jij weet dat als je kind boos wordt omdat iets niet in één keer lukt of het ineens opgeeft – ondanks dat je wéét hoeveel potentieel er in zit, dat geen ‘onwil’ is. Vaak is het een innerlijk conflict tussen het verstand en het gevoel.
Groeimindset: méér dan een slogan op een poster

Afbeelding: (koelkast)poster met hulpsteunzinnen voor ouders/leerkrachten voor groeimindset
Helaas klinkt de term groeimindset soms als een onderwijsmodetrend, maar in de kern is het een krachtige manier om kinderen te helpen vrijer, veerkrachtiger en met meer plezier te leren.
Het concept werd ontwikkeld door Dr. Carol Dweck, professor in de psychologie aan Stanford University. Haar onderzoek laat zien hoe de overtuiging die kinderen (en volwassenen!) hebben over hun eigen leervermogen, diep van invloed is op motivatie, doorzettingsvermogen en succes.
Een groeimindset leert kinderen:
✔ Fouten zijn geen bewijs van falen, maar van leren
✔ Moeite doen is geen zwakte, maar een teken van groei
✔ Intelligentie is niet statisch, maar ontwikkelbaar
Maar — en dit is cruciaal — het moet echt zijn. Want hoogbegaafde kinderen prikken moeiteloos door opgeplakte posters en goedbedoelde zinnetjes als “Van proberen kun je leren” heen.
Ze hebben echte gesprekken nodig. Veilige spiegels. Volwassenen die niet alleen hun potentieel zien, maar ook hun kwetsbaarheid serieus nemen én zelf kunnen laten zien.
Ouders en leerkrachten: de interne stem die blijft echoën
Als volwassene heb je een belangrijke rol. Niet door alles op te lossen, maar door je eigen mindset óók onder de loep te nemen.
Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:
- Hoe ga ik zelf om met fouten, falen of vertraging?
- Durf ik mijn kind te laten worstelen, zonder het meteen te willen oplossen?
- Hoe reageer ik als mijn kind zichzelf saboteert of negatief over zichzelf praat?
Door zélf open te zijn over jouw worstelingen of groeiproces, geef je ruimte aan die van je kind. Taal die past bij een groeimindset zegt iets over het proces, terwijl we van oudsher gewend zijn het resultaat te benoemen. Hoe makkelijk zeg je niet ‘Wat een mooie tekening heb jij gemaakt’. Kleine aanpassingen in taal kunnen daarbij veel doen. Bijvoorbeeld:
✅ “Wat mooi dat je bleef proberen.”
✅ “Ik zie dat je dit spannend vond – en toch heb je het gedaan.”
⛔ “Wat fijn dat je het meteen goed had.”
⛔ “Je bent echt een natuurtalent!”
Zeker die laatste — hoe lief ook bedoeld — legt een enorme lat. Want als iets vanzelf moet gaan, wordt moeite doen al snel gezien als iets dat vermeden moet worden.
Laten we het er vaker over hebben
Tijdens het festival merkte ik opnieuw hoezeer dit onderwerp leeft. Ouders stelden vragen als:
- “Waarom is mijn kind zó streng voor zichzelf?”
- “Wat kan ik doen als mijn kind zichzelf dom noemt?”
- “Hoe help ik mijn kind fouten durven maken?”
Er zijn geen pasklare antwoorden. Maar wél openingen, inzichten en manieren om anders te kijken. Mindset en zelfbeeld vormen de fundering waarop kinderen groeien – cognitief én emotioneel. Laten we die basis steviger maken. Niet alleen met kennis, maar ook met erkenning, taalgebruik en vertrouwen. Samen maken we ruimte voor ontwikkeling, ook als die niet vanzelf gaat.
Want elk kind verdient het om te mogen groeien – met vallen én opstaan.
Vragen of reacties?
Ik lees ze graag.
Wil je doorpraten over mindset, zelfbeeld of over hoe je dit thuis of op school concreet kunt ondersteunen? Je vindt meer informatie op mijn website of socials.
Tot de volgende blog!
Liefs,
Nicolette
Vond je deze blog interessant en wil je meer?
Vraag dan direct mijn gratis e-book aan en ontvang direct tips om je (vermoedelijk) hoogbegaafde kind beter te begrijpen én te ondersteunen!
© 2024 - 2025 Nicolette Teeler. Alle rechten voorbehouden. Dit werk mag niet zonder schriftelijke toestemming worden gereproduceerd of verspreid.
Deze blog is met de uiterste zorg en liefde tot stand gekomen. Hierbij heb ik mijn inspiratie gehaald uit boeken, podcasts en eigen ervaringen.
Foto's en ander beeldmateriaal zijn uit openbare bronnen of eigen archief en mogen op geen manier gekopieerd, gedownload of gebruikt worden zonder toestemming.